12 січня 2020 р.

Геоборд (математичний планшет) - цікаве розвиваюче заняття для малечі

Геоборд – це чудова розвиваюча іграшка для нашої малечі. Дивіться далі докладний опис, як він виглядає і працює, і як ним можна займати дитину.
Геоборд (математичний планшет) – це багатофункціональна геометрична дошка для конструювання плоских зображень.




 Геоборд складається з плоского поля і штирів, розташованих на полі рівновіддалено один від одного по горизонталі і вертикалі. Для роботи з геобордом також потрібні гумки – це можуть бути звичайні латексні канцелярські або тонкі кольорові для волосся.
Одягаючи гумку на два штирі, можна отримати пряму лінію, на три – трикутник, на чотири – квадрат. З ліній і фігур можна створювати різні зображення, що просто неможливо не використовувати в іграх і навчанні дітей.
Геоборд можна придбати в магазині або зробити своїми руками.

У чому користь геоборду?
По-перше, він розвиває когнітивні здібності дитини: просторове і асоціативне мислення, увагу, пам’ять. 
По-друге, сприяє психосенсомоторному розвитку та розвиває дрібну моторику (розтягування, надягання гумок на штирі – корисна сенсорна «зарядка» для маленьких пальчиків!). 
По-третє, математичний планшет дозволяє самостійного вигадувати зображення, а значить, розвиває фантазію і творчий потенціал дітей. 
По-четверте, це відмінний метод розслаблення і зняття фізичного та психологічного напруження у дітей.
До того ж, в процесі гри з геобордом дитина засвоює такі непрості геометричні поняття, як форма, розмір, симетрія і т.д.

Ігри з математичним планшетом:

1. Довільне фантазування. На великому полі можна придумувати власні творіння, робити лабіринти для чоловічків або, наприклад, «писати» гумками своє ім’я.
2. Вибудовування різноманітних геометричних фігур – різних за типом, кольором і розміром.
3. Малювання малюнків за схемою. Заготуйте дидактичні картки з нанесеними на них крапочками так, як це зроблено на полі геоборда.



Намалюйте на картках зображення і попросіть дитину повторити їх за допомогою гумок. Можна використовувати кольорові лінії і, відповідно, кольорові гумки.
4. На геобордах можна використовувати не лише гумки, а і нитки. З них можна зробити лабіринти і котити кульку. Або можна давати завдання – провести ниточку по геоборду так, щоб обхопити гвіздочки одного кольору і т.п.

5. За допомогою математичного плашнету можна відпрацьовувати навички рахування, наприклад, побудувати фігуру, у якої 4 кута, не обов’язково квадрат або прямокутник, побудувати фігуру з п’ятьма кутами і т.д.
6. Гра навпаки. Придумуєте на дошці малюнок і перемалюйте його на папір. Слідкуйте, щоб малюнок був згідний можливостям малювання. Давайте можливість дітям давати завдання дорослим. Їм це дуже подобається).
7. «Початок програмування». Зробіть дитині завдання на папері з точками, поруч з яким стоять цифри. Завдання полягає в тому, щоб створити малюнок поєднуючи лінії по цифрам.


8. «Будиночки для тварин». На планшеті за допомогою гумок створіть ячейки, куди можна поскладати тварин. Таким чином можна організувати справжню рольову гру.


Також для тих у кого є iPad і Iphone можна встановити додаток для нього Geoboard, by the Math Learning Center. У ньому можна промальовувати завдання, а дитина буде виконувати його на своєму математичному планшеті.


Я використовую геоборди на уроці мамематики. Мої першокласники!







Немає коментарів:

Дописати коментар